Spotlight: John Paulsson

Varje månad presenterar vi en ny trainee som får beskriva sina upplevelser av programmet så här långt, sitt arbete, och hur livet i en ny stad kan vara. Först ut är John Paulsson, som arbetar som IT-strateg på Härnösands kommun.

john

John på sin arbetsplats. Foto: Andreas Carnbro

Det som överraskade mig mest när jag började programmet var känslan att “wow, jag har verkligen användning av vad jag lärt mig i skolan, och folk respekterar mina kunskaper”. Detta är mitt första riktiga jobb efter att ha gått ut KTH, där jag läst Industriell Ekonomi med inriktning Internetteknik. Som civilingenjör är arbetsmarknaden bra, men jag visste inte vad jag skulle vänta mig av mitt första jobb. Det känns dock som att jag landade helt rätt.

Efter KTH kände jag mig färdig med Stockholm, i alla fall för ett tag. Jag kommer ursprungligen från Sundsvall, fem mil söder om Härnösand, och jag längtade tillbaka till regionen. Det var en av sakerna som lockade med programmet, men framför allt möjligheten att arbeta med så kvalificerade arbetsuppgifter direkt efter skolan.

Sedan traineeprogrammet började i september 2014 har jag arbetat som IT-strateg på Härnösands kommun. Det är en ganska diffus titel, men om jag ska sammanfatta mitt uppdrag så handlar det om att stödja förvaltningarna i att se möjligheterna med IT och realisera de idéer de har. Just nu jobbar jag t.ex. med ett projekt som handlar om införande av en e-tjänstplattform. Ett annat projekt som jag är involverad i gäller utvecklingen av e-tjänstutbudet i länet. Här får jag direkt nytta av den projektutbildning som vi traineer gick i början av programmet.

Det dagliga arbetet involverar både stort och smått. En dag på jobbet kan börja med att jag träffar en uppdragsgivare på exempelvis samhällsförvaltningen och diskuterar en kravspecifikation för ett system de behöver. Jag går till min arbetsplats på IT-enheten, säger hej till mina kollegor och sätter mig vid datorn för att göra efterforskningar och kanske skriva en enkät. Jag går ut och äter lunch med mina kollegor. Eftermiddagen kanske jag ägnar åt att planera ett projektmöte och skriva en kallelse. Jag är i ständig kommunikation med mina kollegor via mailen. Dessutom träffar jag regelbundet människor på förvaltningarna, samt representanter för andra kommuner eftersom det finns många initiativ för kommunsamverkan. Det är ett väldigt socialt jobb.

Utöver mitt arbete i Härnösands kommun jag tagit på mig projektledaransvar för vårt traineeprojekt och sköter utveckling och administration av traineeprogrammets hemsida och sociala medier. Det kan låta som mycket att göra, men jag trivs med ansvaret. Egentligen ser jag mig inte som en jättestrukturerad människa, men det har växt fram under dessa månader eftersom jag behöver vara organiserad för att hantera det löpande arbetet. Känslan av att ha ett personligt ansvar och möjlighet att förbättra för andra människor med hjälp av IT gör att jag verkligen har kul i mitt arbete. Sedan underlättar det såklart att mina kollegor är grymma! IT-enheten är ett sammansvetsat gäng på 14 personer som gör mycket saker ihop, även utanför jobbet. Tack vare det kom jag snabbt kom in i samhörigheten.

På min lediga tid besöker jag gärna jazzklubben eller träffar någon vän. Jag kände bara någon enstaka person i Härnösand tidigare, men det är roligt och spännande att bygga upp en vänkrets. Då och då träffar jag även mina traineekollegor över en öl. Överlag trivs jag väldigt bra i Härnösand. Att dessutom ha ett par minuters promenad till jobbet efter att ha åkt tunnelbana i Stockholm i fem år känns fantastiskt!

Jag har i skrivande stund 13 månader kvar av traineeprogrammet. Vem vet vad som händer sedan? Jag är positiv till att fortsätta utvecklas här, om jag får möjligheten, men jag är rätt öppen och tycker att mycket är spännande. Jag tycker t.ex. att det vore häftigt att jobba i USA ett tag, eller varför inte testa projektledarrollen fullt ut, kanske som konsult? Vad jag än bestämmer mig för så vet jag att jag kommer ha goda möjligheter att jobba med sådant som är roligt och viktigt för mig. Traineeprogrammet ger mig kunskap och erfarenheter av att leda människor och arbeta strategiskt, och det kommer jag ha nytta av livet ut.