Spotlight: Evelina Wesslén

Evelina är Sundsvallstjejen som hittade utmaningar i Hudiksvall genom ett jobb som ger henne möjligheten att kombinera ett stort intresse med sin utbildning. 

evelina

Evelina t.h. tillsammans med två kollegor inför en länskonferens om kultur i skola

Våren 2014 studerade jag den sjätte och sista terminen av medie- och kommunikationsvetenskap på Mittuniversitetet. Jag hade precis börjat fundera på framtiden och tiden efter studierna när jag först stötte på Trainee Södra Norrland på en arbetsmarknadsmässa. Jag tyckte att konceptet lät bra, och när tjänsten som kultursamordnare med bakgrund inom kommunikation dök upp på hemsidan blev jag eld och lågor. Tänk att få kombinera min kunskap inom medie- och kommunikationsvetenskap med min stora passion: kultur. Tjänsten var som klippt och skuren för mig, kändes det som.

Allt mellan himmel och jord

I dag arbetar jag alltså som kultursamordnare på Hudiksvalls kommun. Och ja, tjänsten passar mig utmärkt, om än på lite andra sätt än jag hade föreställt mig. Mina arbetsuppgifter är väldigt varierade, men huvuduppdraget handlar om att leda projektet Skapande skola. Jag sköter den administration och planering som gör det möjligt för alla grundskoleelever inom kommunen att ta del av olika kulturupplevelser. Ena dagen handlar det om att planera, pussla, mejla och prata i telefon med kulturombud, lärare, rektorer, kulturaktörer, producenter, turnéläggare med flera. Andra dagen sitter jag i publiken tillsammans med en barngrupp och ser en fantastisk dans- eller teaterföreställning, eller irrar omkring för att hjälpa skådespelarna och dansarna med allt mellan himmel och jord.

Jag arbetar också med att förbättra marknadskommunikationen kring alla de evenemang som Kulturavdelningen ansvarar för. Då vi dessutom är en väldigt liten avdelning med endast tre personer, så arbetar jag tätt med mina kollegor och får hjälpa dem i alla möjliga upptåg och arbetsuppgifter. Jag lär mig hela tiden av mina kollegor, och om jag har uppfattat rätt, så lär sig mina kollegor också av mig.

Kommunen som arbetsgivare

Jag hade inte förväntat mig att kommunen som arbetsgivare skulle sätta en sådan stor prägel på arbetsplatsen som de gjort. Det är politiken som styr organisationen, och politiken kan vara väldigt föränderlig. Sedan jag tillträdde i september har vi haft val och fått maktskifte i kommunen. Vi är mitt uppe i en stor organisationsförändring där kulturavdelningen från första januari ingår i en nybildad kultur- och fritidsförvaltning. Den nya förvaltningen kommer successivt att falla på plats, och det är intressant att följa utvecklingen i en politiskt styrd organisation. Det kan visserligen vara lite oroligt och läskigt med förändringar, men det är lärorikt att få ta del av sådant så tidigt i karriären.

Traineeprogrammet

Det var egentligen tjänsten och arbetsbeskrivningen som lockade mig mest, men jag vill ändå slå ett slag för själva traineeprogrammet. Jag känner mig så privilegierad som varje månad får åka iväg i några dagar och träffa de andra traineerna, utbyta erfarenheter och få ny kunskap.

Jag känner mig så privilegierad som varje månad får åka iväg i några dagar och träffa de andra traineerna, utbyta erfarenheter och få ny kunskap.

Vi får bra utbildning och får träffa människor med intressanta positioner inom olika kommuner. Efter dessa träffar kommer jag tillbaka till min arbetsplats med ny energi, nya infallsvinklar och perspektiv, samt med en bredare och djupare förståelse för kommunal verksamhet på olika nivåer.

Framtiden

Vad framtiden har att bjuda på vet jag inte. Såväl kommunikations- som kulturbranschen är hård, men jag har valt att satsa på det jag brinner för och det känns rätt. Om jag får fortsätta att kombinera de två områdena så är jag lyckligt lottad. Jag ser positivt på framtiden och är säker på att traineeprogrammet kommer att leda mig vidare. Gärna vidare inom kommunen, men i annat fall i någon annan, ny och spännande riktning.