Spotlight: Malin Tjernström

Fyra utav traineerna i 2014-års program är stationerade i Sundsvalls kommun. Malin är en av dessa. Starten på traineeprogrammet var inte det enda som innebar en förändring för henne i höstas. Går du och funderar på att söka till programmet i höst så kanske Malins tankar och erfarenheter kan vara intressanta. 

malintjernstrom

Malin på traineeutbildning i Gävle. Foto: John Paulsson

Tillbakablick

Det är mars månad och ansökan för nästa grupp traineer är i full gång. Det betyder att det är ett år sedan jag själv satt och knåpade ihop mitt CV och personliga brev. På ett sätt känns det som om det vore igår. Jag kan fortfarande känna pirret av att lämna studierna. Sorg över att lämna vänner och den värld som blivit min trygghet, men förväntan över det okända som väntade. Det var dags att vända blad och börja ett nytt kapitel. För ett år sedan höll jag på att ta mina sista poäng på mastersprogrammet inom finansiering vid Umeå universitet. Jag hade sedan tidigare uppmärksammat traineekonceptet och tyckte att det lät som ett fantastiskt sätt att börja yrkeslivet på. Att få fortsätta att stå i fokus, att utveckla mig ytterligare och dessutom samtidigt få arbetslivserfarenhet och kvalificerade arbetsuppgifter, det lät lockande. Så då jag blev erbjuden en plats i Trainee Södra Norrland tvekade jag inte. Samtidigt som jag kan minnas alla känslor genom urvalsprocessen så känns det otroligt länge sedan. Så mycket som hänt. Flytt. Ny stad. Nya kollegor. Nya vänner. Nytt jobb. Nya platser. Nya utmaningar. Och tiden springer iväg!

En länk mellan kommun och marknad

Sedan första september bor jag i Sundsvall och arbetar på Sundsvalls kommuns internbank. Där ser jag och mina kollegor till att kommunen har det kapital som behövs och att allt flyter som det ska. Arbetet utgör i många avseende en länk mellan kommunen och kapitalmarknaden och därmed även ett stort ansvar. Jobbet har dessutom blivit extra intressant med den nuvarande turbulensen på räntemarknaden och allt vad det har inneburit i form av Riksbankens expansiva penningpolitik och negativa räntor. Förutom att sätta mig in i verksamheten så har arbetet på internbanken även inneburit egna projekt och möjligheten att hjälpa till att utveckla den finansiella verksamheten. Att få förtroende och respekt som nyutexaminerad student känns otroligt bra och bidrar till en vilja att växa ytterligare.

Det har under denna tid blivit tydligt hur arbetet präglas av det faktum att det är en politiskt styrd organisation som tjänar invånarna. Jag kan erkänna att jag fått ett nytt samhällsmedvetande sedan jag började programmet. Nyheterna har fått en annan attraktionskraft då det alltid finns något som på något sätt berör kommunen. Men det är väl naturligt, att man får ett intresse för det som rör en själv och ens ”företag”.

Det lilla extra

Förutom den utveckling som traineeprogrammet och arbetet på internbanken erbjuder så känns det riktigt bra att jobba med något som känns meningsfullt. Och tanken på att det jag gör bra också gör skillnad för samhället ger jobbet det där lilla extra.

Att vilja jobba kommunalt är det dock inte alla som förstår. Kanske var det utbildningens fokus på social hållbarhet, förebilder i min närhet eller önskan om att göra skillnad som bidrog för min del.

Oavsett vilket så har traineeprogrammet öppnat många nya dörrar inför framtiden. För det finns alltid områden att utveckla i en kommun.