Spotlight: Magnus Kaulich

Sommaren är här och många tar en välförtjänt semester. Även traineerna sparkar av sig skorna och checkar ut för en period. Spotlight-serien tar därför uppehåll under juli, men innan vi lämnar er åt solen skickar vi med en hälsning från Magnus, som precis avslutat sin breddning i Sundsvall. Han lyfter fram det glapp många nyutexaminerade upplever pga av brist på erfarenhet, ett glapp som traineeprogrammet hjälper att överbrygga.

magnus

Efter 10 månader har Magnus nu skaffat sig värdefull erfarenhet. Foto: Maud From

Efterfrågan på erfarenhet

Det är våren 2014 och studierna börjar äntligen gå mot sitt slut. Efter nästan ett helt liv i skolbänken börjar jag se fram emot nya uppgifter och utmaningar, det är dags att ge sig ut i arbetslivet. Full av förhoppningar och framtidstro börjar jag leta efter ett arbete som passar just den kompetens jag har byggt upp genom studier och tidigare arbeten. Jag börjar titta i arbetsförmedlingens platsbank efter ett arbete som jag tycker verkar intressant, utvecklande och meningsfullt.  Jag hittar några intressanta alternativ, men problematik uppstår när jag kommer till rubriken ”Erfarenheter”. Där står det ”Du ska minst ha 5 års erfarenhet av liknande arbetsuppgifter”. På detta viset fortsätter det, varje annons jag går in på kräver erfarenheter som är omöjliga att besitta som ung, nyexaminerad ekonom. Efter ett tag byter jag strategi till att direkt skrolla ner till rubriken ”Erfarenheter”, innan jag ens har läst vad arbetet går ut på. Tänka sig, jag kommer till en annons som inte kräver flera års erfarenhet. Istället står det att sökande ska ha goda ekonomiska kunskaper vilket jag ansåg att jag hade efter att läst till ekonom på högskolan. Jag läser vidare och ser texten ”det är meriterande om du som sökande har läst ekonomisk inriktning på gymnasiet”. Jag tänker då, är det därför jag har belånat mig och studerat flera år på högskolan för att få ett jobb som jag lika gärna hade kunnat få efter min gymnasiala utbildning där jag läste några kurser i ekonomi? Ne, så ville jag inte ha det så jag fortsatte mitt sökande. Efter ett tag kommer jag till en annons som jag fastnar för ”trainee som inköpssamordnare” i Bollnäs kommun.

För denna tjänst krävs inte flera års erfarenhet, tvärt om, de ville att sökande ska ha en färsk examen och vara hungrig på att lära sig nya saker.

Jag sökte och fick jobbet och har inte ångrat mig en sekund efter det. Jag har idag ett varierande arbete där jag får ta ansvar och ta mig an kvalificerade arbetsuppgifter samtidigt som jag får utbildning och erfarenheter genom de traineeträffar som anordnas regelbundet. Under dessa träffar får jag också möta de andra traineerna som jag måste säga är mycket kompetenta. De kanske inte har erfarenheten men viljan, hungern och kompetensen finns hos alla. Med detta vill jag ändra synen på traineen som praktikant till – en person värd att satsa på!