Spotlight: Julia Magnell

Det är de folkvalda politikerna som leder arbetet i en kommun. Att då jobba på ett förvaltningskansli ger en stor insyn i beslutsprocessen. Här kan du läsa mer om vår trainee Julia och hur hon hamnade i händelsernas centrum genom traineeprogrammet och jobbet som socialsekreterare.

juliamagnell

Julia har funnit ett utmanande och utvecklande arbete genom traineeprogrammet. Foto: Johan Ström

Vägen till traineeprogrammet

När jag hittade jobbannonsen för Trainee Södra Norrland så kände jag på en gång att den här tjänsten måste jag ha. Det var som att den var skriven för mig. Och det har verkligen känts rätt hela vägen. Jag har läst socionomprogrammet på Mittuniversitetet i Österund. Jag avslutade mina studier vårterminen 2013. Efter mina studier arbetade jag inom Kriminalvården för att sedan börja arbeta som socialsekreterare i Sundsvall. Efter ett år som socialsekreterare började jag som trainee på socialförvaltningens kansli.

Insyn i den politiska processen

Kansliets uppdrag är brett med ett sort antal olika kompetenser. Mina arbetsuppgifter innefattar bland annat att sammanställa och kvalitetssäkra underlag för beslut i socialnämnd och utskott samt protokollskrivning, bereda ärenden av socialjuridisk karaktär inför beslut i nämnden samt att upprätta administrativa riktlinjer som stöd till socialförvaltningens olika verksamheter. Eftersom jag arbetar nära socialnämnden och dess utskott lär jag mig mycket om det politiska arbetet i kommunen. Jag trivs mycket bra på min arbetsplats. Mitt arbete är utvecklande och utmanande, jag lär mig ständigt nya saker och jag har fantastiska kollegor som stöttar mig och vill att jag ska lyckas. Min upplevelse av att arbeta på ett kansli är att man befinner sig i händelsernas centrum och ingen dag är den andra lik.

Det bästa med att vara med i ett traineeprogram för min del har varit alla dörrar det har öppnat och alla människor jag har träffat.

Att få möjlighet att bli upplärd på en arbetsplats är ett otroligt privilegium och jag har fått varit med om många spännande möten och upplevelser som jag förmodligen inte fått uppleva annars.

Framtiden

Nu börjar vi komma in på sluttampen av programmet med ca 3 månader kvar. Vi har precis varit i Bryssel och deltagit i Open Days och vi ska snart redovisa traineegruppens två projekt om integration. Tiden rusar iväg nu och jag håller såklart tummarna för att jag är kvar på min arbetsplats efter jul!