Traineer 2014/2015

Deltagare i Trainee Södra Norrland 2014/2015

 2014annajohansson0022_small

Anna Johansson

IT-strateg
Gävle kommun

 2014danieledlund0163_small

Daniel Edlund

HR-strateg
Söderhamns kommun

 2014evelinawesslen0223_small

Evelina Wesslén

Kultursamordnare
Hudiksvalls kommun

 2014johnpaulsson0064_small

John Paulsson

IT-strateg
Härnösands kommun

 2014juliamagnel0286_small

Julia Magnell

Socionom
Sundsvalls kommun

 2014saramuller0110_small

Sara Müller

Ekonom
Sundsvalls kommun

 2014magnuskaulich0144_small

Magnus Kaulich

Inköpssamordnare
Bollnäs kommun

 2014malintjernstrom0263_small

Malin Tjernström

Finansekonom
Sundsvalls kommun

 2014matildaliljeberg0311_small

Matilda Liljeberg

Kvalitetsutvecklare
Gävle kommun

 2014niklasgunnerstam0098_small

Niklas Gunnerstam

Verksamhetscontroller
Gävle kommun

 2014polymenistsironas0185_small

Polymenis Tsironas

Planarkitekt
Sundsvalls kommun

 2014samanthik

Samanthi Kahn

Verksamhetscontroller
Gävle kommun

Kommunalt integrationsarbete

Projektuppdragen har tidigare år omfattat aktuella utmaningar för den kommunala sektorn och årets uppdrag utgjorde inget undantag. Fokus för projekten landade denna gång på olika former av integrationarbete inom kommunen.

traineegang1

Projektgruppen som tittat på tillvaratagande av kompetens. Saknas på bild gör Samanthi Kahn. Foto: Alexandra Olsson

 

Efter avslutad projektledarutbildning fick 2014/2015-års traineer ta del av de projektuppdrag som styrgruppen för traineeprogrammet valt ut och format. De två projektgrupperna fick i uppdrag att med ett kommunalt perspektiv utreda hur nyanlända integreras i civilsamhället respektive hur utlandsföddas kompetens kan tillvaratas på bästa sätt.

Projekten drog i gång i början av oktober 2014 och ämnet integration har sedan dess gått från ett högaktuellt område till en brännhet fråga. Presentation och slutredovisning av de två projekten skedde i form av en inspirationsdag vid Centrum för flexibelt lärande i Söderhamn. För att belysa ytterligare ett perspektiv av integrationsarbete knöts dagen ihop genom en föreläsning av Patrik Andersson från Somalia bandy. Patrik, som för många är känd från Fredik Wikingsson och Filip Hammars film från tidigare i år ”Trevligt Folk”, bjöd på sina tankar och erfarenheter kring integrationsarbete men även den otroliga resa han gjort med sitt projekt, ett projekt som visat att det omöjliga är möjligt.

För dem som inte hade möjlighet att närvara på denna inspirationsdag, men gärna vill ta del av de tips som projektens respektive utredningar genererat kan ladda ner rapporterna genom att klicka på respektive rapport nedan och läsa mer här.

utlandsfoddaskompetensintegrationicivilsamhallet

Då traineeprogrammet innefattar många olika kompetensområden i flertalet kommuner blir varje trainees program en unik upplevelse. 

Här har vi på nytt samlat traineernas egna berättelser om traineeprogrammet som under 2014 publicerades i Spotlightserien.

Sedan år 2003 arrangerar EUs kommitte för regionalpolitik ”Open Days -European Week of Regions and Cities” i Bryssel. Det är dagar fyllda av evenemang för att lyfta vikten av lokalt och regionalt arbete för utvecklingen av ett väl fungerande europeisk styre. Traineeprogrammet var på plats för att lära sig mer om EU och dess arbete och hur kopplingen till kommunen ser ut. Är du nyfiken, läs gärna mer här.